فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 25 (تابستان 1392)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 25 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر فرج الله رهنورد، دکتر محمود آفاحسینعلی شیرازی، فرهاد قیصری صفحات 15-32
    در پژوهش حاضر به منظور شناخت عوامل بازدارنده استقرار نظام شایسته سالاری در سطح مدیران حرفه ای شهرستان اهواز سه سوال تدوین گردیده است. سوال اول به دنبال کشف عوامل بازدارنده استقرار نظام شایسته سالاری بوده است، سوال دوم اهمیت رتبه ای هر یک از عوامل بازدارنده را جستجو می کند و در نهایت سوال سوم درصدد تعیین روابط ساختاری بین عوامل بازدارنده و نظام شایسته سالاری می باشد. بر مبنای روش تحقیق تحلیل عاملی اکتشافی در جامعه آماری (10377=N) و با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان، حجم نمونه (384=n) تعیین شده است. همچنین برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی محقق ساخته با دو بخش، بخش اول،شناخت درجه استقرار نظام شایسته سالاری و بخش دوم،شناخت عوامل بازدارنده استقرار نظام شایسته سالاری به ترتیب با ضریب پایایی 93/0 و 83/0 بر حسب آلفای کرونباخ استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری spss و سایر ابزارها در حوزه آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که سه عامل پارتی بازی، عدم برابری فرصت و سطحی نگری عوامل بازدارنده می باشند. ضمن اینکه پارتی بازی در رتبه اول، عدم برابری فرصت در رتبه دوم و سطحی نگری در رتبه سوم اهمیت قرار دارند. همچنین بین سه عامل بازدارنده و استقرار نظام شایسته سالاری رابطه ی آماری معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نظام شایسته سالاری، مدیر حرفه ای، تجزیه و تحلیل عاملی
  • وریا قادری، مهناز ایروانی، دکتر محمدعلی فرنیا صفحات 33-52
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین هوش فرهنگی مدیران با بهره وری شعب بانک مسکن شهرستان ارومیه بوده است. روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی مدیران و کارکنان شعب بانک مسکن شهرستان ارومیه است. تعداد شعب 17 شعبه می باشد. از آنجایی که جامعه ی مورد مطالعه در این پژوهش محدود می باشد، برای گردآوری اطلاعات از روش شمارش کامل (سرشماری) استفاده شده است. اطلاعات لازم به وسیله ی پرسشنامه های هوش فرهنگی و بهره وری گردآوری شده است. بدین منظور به ازای هر مدیر، پرسشنامه ی بهره وری مدیران در بین 4 کارمند توزیع شد. تحلیل های آماری مورد استفاده در این تحقیق، شامل آمار توصیفی (نمودارهای دو متغیره) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون) می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین هوش فرهنگی مدیران و مولفه های آن (فراشناختی، شناختی، انگیزشی و رفتاری) با بهره وری شعب رابطه ی مثبت و معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، بهره وری، بانک مسکن، مدیران
  • صمد عالی، دکتر علیرضا بافنده زنده صفحات 53-66
    هدف اصلی مقاله حاضر شناخت موانع ارتقای بهره وری در بخش دولتی است. در این راستا پس از مطالعه مبانی نظری و مصاحبه با تنی چند از مدیران باسابقه بخش دولتی در استان آذربایجان شرقی، 28 مورد بعنوان موانع بهبود بهره و ری بخش دولتی شناسایی شد که بر اساس مطالعات آمونز [1] تحت سه دسته موانع محیطی، سازمانی و فردی طبقه بندی شد و دیدگاه مدیران بخش دولتی استان نسبت به میزان تاثیرگذاری هر یک از آنها در بهره وری از طریق پرسشنامه طراحی شده، مورد پرسش واقع شد. نتایج تحقیق نشان داد که بخش دولتی کشور با موانع متعددی در ارتقای بهره وری مواجه است که بخش عمده آن به ویژگی های شخصیتی، نگرش و مهارت های رهبری مدیران دولتی مربوط می شود و بخش دیگر آن به مشکلات درون سازمانی و محیطی از قبیل فقدان سیستم مناسب ارزیابی عملکرد، محافظه کاری مفرط و گرایش به حفظ وضع موجود، نبود نظام مناسب پاسخگویی، عدم وجود سیستم مناسب حسابرسی هزینه، وجود فشارهای سیاسی تاثیرگذار بر تصمیم گیری، کم اهمیت بودن موضوع بهره وری در مقابل علایق سیاسی، کمبود کارکنان تحلیلگر، عدم وجود فشارهای رقابتی بازار و فرایند پیچیده بوروکراسی مربوط می شود.
    [1] -Ammons
    کلیدواژگان: بهره وری بخش دولتی، موانع بهره وری، موانع محیطی، موانع سازمانی، موانع فردی
  • دکتر سلیمان ایران زاده، عبدالوحید طاحونی صفحات 67-80
    با توجه به میزان اهمیت بهره وری و نیز توجه به متغیر های سازمانی که بر بهره ور بودن یا نبودن یک سازمان ممکن است تاثیر بگذارد، مطالعات مختلفی صورت گرفته است. در یک سازمان بررسی کیفیت زندگی کاری کارکنان یکی از مولفه های تاثیرگذار بر بهره ور بودن آن سازمان است. لذا بر حسب اهمیت در شرکت قطعه سازی سامان صنعت آذربایجان غربی نسبت به بررسی موضوع فوق اقدام گردید. از 210 نفر کل پرسنل این شرکت، 136 نفر طبق جدول گرسی و مورگان به عنوان تعداد نمونه انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری و بهره وری استفاده شد که مقدار آلفای کرونباخ برای دو پرسشنامه به ترتیب برابر 98/0 و 86/0 محاسبه گردید. همچنین تعداد 8 فرضیه بر اساس ابعاد کیفیت زندگی کاری مطرح گردید که در نهایت با توجه به خروجی اطلاعات و تحلیل آنها تعداد هفت فرضیه تائید و فرضیه ششم پژوهش رد گردید. بر این اساس به غیر از رابطه بین بهره وری و توازن بین کار و زندگی در سایر ابعاد رابطه معناداری میان بهره وری و کیفیت زندگی کاری کارکنان شرکت قطعه سازی سامان صنعت آذربایجان غربی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: بهره وری، کیفیت، زندگی کاری، کارکنان
  • دکتر فرهاد نژاد ایرانی، کمال عزیزی، یوسف بیگ زاده صفحات 81-106
    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی مهندسی ارزش و تاثیر آن بر ابعاد عملکرد سازمان در اداره آب و فاضلاب استان آذربایجان غربی و ارائه راهکارهایی برای بکارگیری موفق مهندسی ارزش جهت بالابردن عملکرد سازمانی در اداره مزبور می باشد. چارچوب نظری پژوهش براساس مدل عملیاتی مهندسی ارزش اس. آیر و مدل عملیاتی عملکرد سازمانی کاپلان و نورتون می باشد. در این راستا یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی طراحی شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان اداره آب و فاضلاب استان آذربایجان غربی بوده که جمعا 375 نفر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 190 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شد و پرسشنامه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در میان نمونه آماری توزیع گردید. قبل از آزمون فرضیه ها، به منظور بررسی نرمال بودن توزیع متغیرها از آزمون کالموگروف اسمیرنف استفاده شد که نتایج نشان می دهد متغیر مهندسی ارزش و عملکرد سازمان با توزیع نرمال تفاوت معنی داری نداشته و دارای توزیع نرمال می باشد. لذا در چارچوب آزمونهای آماری پارامتریک از آزمونهای همبستگی پیرسون و ضریب خطی رگرسیون استفاده گردید که حدود 287/0 تغییرات متغیر وابسته (عملکرد سازمان) با چهار بعد (رضایت کارکنان، رضایت مشتریان، اثربخشی سازمانی و نتایج مالی و بازار) توسط تغییرات در متغیر مستقل (مهندسی ارزش) توجیه می شود که نشان دهنده رابطه مثبت و هم جهت بین دو متغیر نیز می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد سازمان، مهندسی ارزش، رضایت، اثربخشی سازمانی
  • علی اصغر انواری رستمی، سید سپهر قاضی نوری، امیر خراسانی صفحات 107-126
    تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر افزایش تراکنش های مالی در زمینه های مختلف نشان از تحولات مثبت این صنعت در ایران دارد. اما آیا صنعت فاوا توانسته است در اقتصاد سرمایه ای کشور نیز کارا باشد؟ صنعتی که با ماهیت کمک به انتقال و تحلیل اطلاعات پدیدار شد، خود کارایی اطلاعاتی دارد؟ در این پژوهش، صنعت فاوا در بورس تهران مورد بررسی قرار گرفت تا کارایی اطلاعاتی آن سنجیده شود. بدین منظور داده ها و اسناد مرتبط با شرکت های فعال در این صنعت طی بازه ای 6 ساله بصورت کمی مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 8 شرکت با ماهیت فاوا انتخاب گردید. برای پی بردن به کارایی اطلاعاتی از آزمون گردش ها با دو رویکرد گردش با تغییر علامت و گردش با تغییر نسبت به میانگین استفاده شد. نتایج نشان داد که صنعت فاوا در بورس تهران، حتی کارایی اطلاعاتی در سطح ضعیف ندارد. نتیجه ای که کاملا مغایر با سایر کشورهای جهان است و نشان می دهد که وضع فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور نیاز به تامل اساسی دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، بورس اوراق بهادار تهران، کارایی اطلاعاتی، آزمون گردش ها
  • رضا خدایی محمودی، نادر بهلولی، پیمان غنیمت صفحات 127-142
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین ویژگی های شخصیتی و روان شناختی با کارآفرینی دانشجویان مقطع کارشناسی رشته مدیریت صنعتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش را دانشجویان مقطع کارشناسی رشته مدیریت صنعتی ورودی های 1388 تا 1390 دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز تشکیل می دهند، که از بین آنها تعداد 165 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ی آزمون جامع گرایش به کسب و کار می باشد. روش آماری استفاده شده در این پژوهش ضریب همبستگی پیرسون می باشد. این پژوهش شامل پنج فرضیه ی اصلی می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی و روان شناختی با کارآفرینی دانشجویان رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ویژگی های شخصیتی و روان شناختی، کارآفرین
  • دکتر محمد فاریابی، محمود محمودی صفحات 143-166
    از اوایل دهه هشتاد با ورود بانک های خصوصی و موسسات مالی و اعتباری مختلف به عرصه صنعت بانکداری کشور، منابع جذب شده توسط بانک های دولتی رو به کاهش گذاشت. در این میان چالشی که بانک صادرات به عنوان گسترده ترین موسسه مالی کشور با آن روبروست آن است که علی رغم پیشینه ای قریب به یک قرن،طیف گستردهجای از نیروهای متخصص و مجرب و تعدد بی نظیر شعب در سطح داخل و خارج کشور، در طی ده سال گذشته منابع خود را رو به کاهش می بیند. این پژوهش به منظور ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده توسط بانک صادرات شهر تبریز با استفاده از روش سروکوال که ابزاری برای اندازه گیری کیفیت خدمات و شناسایی و تحلیل شکاف خدماتی موجود بین انتظارات و ادارکات مشتریان می باشد صورت گرفته است. همچنین در طی این تحقیق رابطه بین ابعاد کیفیت خدمات و سهم بازار بانک صادرات از منابع یا سپرده های مردمی مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق، تلاش در بومی سازی و تعدیل ابزار سروکوال برای تناسب هر چه بیشتر آن با خدمات ارائه شده در سیستم بانکی ایران صورت گرفت و بعد قابلیت دسترسی به عنوان بعد ششم به ابعاد پنج گانه کیفیت خدمات (عوامل مملوس، قابلیت اعتبار، پاسخگویی، تضمین و همدلی) افزوده شده و نهایتا مدل بومی شده سرکوال با شش بعد و 25 مولفه تدوین گردید. در این تحقیق برای بررسی ادبیات تحقیق و همچنین اطلاعات طبقه بندی شده و آمارهای منتشر شده توسط بانک صادرات شهر تبریز از روش مطالعات کتابخانه ای و برای جمع آوری داده های مورد نیاز جهت سنجش کیفیت خدمات از طریق پرسشنامه بومی سازی شده سروکوال از روش عملیات میدانی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مشتریان بانک صادرات شهر تبریز تشکیل می دهند. برای نمونه گیری از روش تصادفی خوشه ای استفاده شده است و از این جامعه، نمونه آماری با حجم 440 نفر تعیین شد و سپس پرسشنامه تنظیم شده بین این افراد توزیع گردید که نهایتا 400 پرسشنامه به صورت صحیح و کامل تکمیل و به محقق عودت داده شد. نتایج بدست آمده از این تحقیق بیانگر این است که بین خدمات مورد انتظار مشتریان و خدمات ارائه شده به آنها توسط بانک صادرات شهر تبریز به غیر از بعد قابلیت اعتبار، در سایر ابعاد خدمات، تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین از یافته های این تحقیق رابطه بین ابعاد «قابلیت اعتبار» ؛ تضمین و «پاسخگویی» با سهم بازار به اثبات رسید ولی رابطه معنی داری بین ابعاد «قابلیت دسترسی» و «همدلی» و «عوامل ملموس» با سهم بازار مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سروکوال، کیفیت مورد انتظار، کیفیت درک شده، سهم بازار
|
  • Pages 15-32
    The present research has been carried out to identify the factors inhibiting the establishment of meritocracy at the level of professional managers of governmental organizations in the city of Ahwaz. To do this, the researchers have addressed three questions. The first question tries to discover the factors preventing the establishment of meritocracy. The second question seeks to rate the inhibitory factors according to their importance. And finally, the third question tries to determine the structural relations between the preventing factors and meritocracy system. Based on the research methodology, the exploratory factor analysis has been applied for the statistical population (N=10377), and through the use of Morgan’s Sampling Table, a sample of 384 has been chosen. Also, for data analysis, a researcher-designed questionnaire has been utilized in two parts. The first part to identify the degree of meritocracy establishment and the second part to recognize the factors inhibiting the establishment of meritocracy. The reliability of the questionnaires, based on Cronbach’s alpha has been 0.93 and 0.83, respectively. The collected data have been analyzed by using the statistical software spss and other tools in descriptive and inferential statistics. The findings have led to the conclusion that nepotism, inequality of opportunities, and superficiality are the three preventing factors. Also, it can be concluded that nepotism is ranked first, inequality of opportunities the second, and superficiality the third from the viewpoint of importance. Finally, the results showed that there is a statistically significant relation between the inhibitory factors and meritocracy establishment.
    Keywords: Meritocracy system, Professional manager, factor analysis
  • Pages 33-52
    The aim of this research is to investigate the relationship between manager's cultural intelligence and productivity of Maskan Bank branches in Urumia. The research method was a descriptive correlation. The statistical population of the research includes the managers and staff of the Maskan Bank branches in Urumia, the number of which is 17. Since the statistical population is limited, all the population will be considered as the sample size. For each manager four employees were selected. For data collection, two forms of questionnaires, namely cultural intelligence and productivity, were used. For analyzing the data, both descriptive and inferential statistics were used.
    The findings show that there is a significant and positive relationship between manager's cultural intelligence, and its component (Meta-cognitive, Cognitive, Motivational, and Behavioral) with the productivity of the Maskan Bank branches.
    Keywords: cultural intelligence, Productivity, Maskan Bank, Managers
  • Pages 53-66
    This paper aims to identify the barriers of improving the productivity in public sector. According to the theoretical studies and the interviews with several senior managers of public sector, 28 items were detected as the obstacles of improving the productivity in public sector. These items were classified under three categories of environmental, organizational and individual barriers based on Ammons’ studies. Then a questionnaire was developed in order to reveal the views of managers in public sector about the influence of each item on productivity. The findings show that the public sector is faced with numerous barriers in improving productivity, a major part of which is related to personality, attitude and leadership skills of the public sector managers. The other part of it relates to the internal and environmental problems such as lack of a proper appraisal system, tendency to keep the status quo and extreme conservatism, lack of accountability system, lack of cost accounting systems, the political pressures that influence decisions, low importance of the issue of productivity compared with the political interests, shortage of analyst staff, lack of competitive market pressures, and the complex process of bureaucracy.
    Keywords: Productivity barriers, Productivity of public sector, Environmental barriers, Organizational barriers, Individual barriers
  • Pages 67-80
    With regard to the importance of productivity and considering the organizational variables that can affect the productivity, or lack of productivity, of on organization, various studies have been carried out. In an organization, the study of the quality of the employees’ working life is one of the components affecting the productivity of that organization. Therefore, due to the importance of the issue at hand in Saman Sanat parts producing company in West Azerbaijan Province, the researchers proceeded to do the research. Out of a total of 210 members of the personnel, 136 were selected as the sample through the use of Korsei and Morgan’s table. For data collection, two standard questionnaires, working life quality and productivity questionnaires, were used. The Cron bach value for the questionnaires was 0.98 and 0.86, respectively. Also, based on the dimensions of working life quality, eight hypotheses were posed, seven of which were confirmed following the information output and data analysis. However, the sixth hypothesis was rejected. Therefore, apart from the lake of relation between productivity and the balance of life and work, in all other dimensions, there is a significant relation between productivity and working life quality of the employees of Saman Sanat Parts Producing Company in West Azerbaijan Province.
    Keywords: Productivity, Working life quality, Dimensions of employee's working life quality
  • Pages 81-106
    The main objective of this study is to investigate value engineering and its impact on the dimensions of organizational performance in the Water and Wastewater Administration of West Azerbaijan Province and present guidelines for the successful implementation of value engineering in order to enhance organizational performance in the mentioned office. The theoretical framework of the research is based on S.Iyer’s value engineering operational model as well as Kaplan and Norton’s operational model of organizational performance. In the regard, one main hypothesis and four minor hypotheses have been put forward. The statistical population consists of 375 staff members of the Water and Wastewater Administration of West Azerbaijan Province, from among whom a sample of 190 was selected through the use of Cochran’s formula and stratified random sampling technique. The measurement tool is a questionnaire, which was distributed among the subject. Before testing the hypotheses, the researchers used Kolmogorov-Smirnov test in order to evaluate the normal distribution of the variables. The results showed that the variables of value engineering and organizational performance do not have a significant difference from the normal distribution. Thus, for data analysis within the parametric statistics frame, Pearson’s correlation coefficient and linear regression were used. The results indicated that about 0.287 of the changes in the dependent variable (organizational performance) and its four dimensions (personnel satisfaction, customer satisfaction, organizational effectiveness, and financial results of the market) are accounted for by the changes in the independent variable (value engineering), which is also the indicator of the positive and direct relationship between the two variables.
    Keywords: Organizational performance, Value engineering, Satisfaction, organizational effectiveness
  • Pages 107-126
    The impact of Information and communication technology to increase financial transactions in different fields shows the Positive developments of this industry in Iran. But could the ICT industry also be efficient in the economic capital of the country? Does the industry that appeared with the nature of contributing to convey and analyze the information has informational efficiency itself? In this study, the ICT industry in the Tehran Stock Exchange was surveyed to check its informational efficiency. The data and documents related to the profitability of companies in this industry for 6 years were studied quantitatively. A total of eight companies with the nature of ICT were selected. To understand the informational efficiency, runs test have been used with two approaches: runs with change relative to the average. The results showed that the ICT industry in Tehran stock exchange has not even a weak level of informational efficiency. The results are completely inconsistent with other countries and show that Iran's ICT condition needs a fundamental reflection.
    Keywords: Information, communication Technology, Tehran Stock Market, Informational efficiency, Runs Test
  • Pages 127-142
    The aim of this study is to examine the relationship between the psychological characteristics and entrepreneurship of the undergraduate students of Industrial Management in Tabriz Branch of Islamic Azad University. The statistical population includes the students of Industrial Management who entered Tabriz Branch during the academic years 2009-2011, from among whom 165 students were selected as the research sample. The data collection tool is the general questionnaire of tendency toward business, and the data analysis tool is Pearson’s correlation coefficient. The study consists of 5main hypotheses. The results showed that there is a relationship between personality traits and psychological characteristics with the students’ entrepreneurship and that it contributes to predict students’ tendency toward entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, Personality, psychological traits, Entrepreneur
  • Pages 143-166
    This research attempts to measure the service quality and investigate the relationship between service quality and market share of Saderat Bank of Iran in Tabriz city. For this purpose, SERVQUAL model has been used which is the most reliable instrument to indicate and analyze the gaps between customers’ expectation and perception of their received banking services. To make our research more appropriate, “accessibility” was added as the service quality’s sixth dimension. So the quality of Saderat Bank of Iran services was measured through six dimensions: tangibles factors, reliability, responsiveness, assurance, empathy and accessibility. In this correlation research, 440 of Saderat Bank’s customers were selected by cluster random sampling and were administered by SERVQUAL questionnaire. Finally 400 questionnaires were correctly filled and data analyzing procedure started. The data were analyzed by descriptive analysis methods, Pearson’s correlation coefficient, correlated group T coefficient and multiple regressions. The findings of this research indicated that there was a significant difference between customers’ expectation and their perception in all of the service dimensions except reliability. Also there was a positive correlation between reliability, responsiveness and assurance with market share, and finally reliability was the most important predictor of Saderat Bank’s market share.
    Keywords: Service Quality, Servqual, Expected quality, Percepted quality, Market share